Natuursteen is een verzamelnaam voor duizenden soorten stenen, ontgonnen over de hele wereld. Het uiterlijk en de eigenschappen van natuursteen worden bepaald door de manier waarop de steen ontstaan is: door rivieren, door vulkanen, door gebergtevorming…
Elke natuursteen is uniek, omdat nergens op aarde dezelfde geologische processen plaatsvinden. Daardoor kan natuursteen van dezelfde steensoort toch in uiterlijk verschillen.
Natuursteen wordt commercieel onderverdeeld in enkele grote groepen: graniet, marmer, kalksteen, basalt, leisteen. Deze commerciële verdeling verschilt van de wetenschappelijke onderverdeling.
Wetenschappelijk worden drie grote groepen onderscheiden: magmatische gesteenten, sedimentaire gesteenten en metamorfe gesteenten.

Graniet
Graniet wordt gevormd door het ondergronds stollen van magma en heeft een korrelig voorkomen. Graniet wordt over de hele wereld gewonnen, in vele soorten en kleuren. Graniet wordt vaak gebruikt in sierbestrating of in interieurs, bijvoorbeeld als aanrechtblad.

Marmer
Kenmerkend voor marmer zijn de kleurschakeringen en aders. Marmer komt vooral voor in de kleuren wit en grijs, maar er zijn ook rood en roze soorten. Marmer is ontstaan door een metamorfose van kalksteen. Per marmer kan het uiterlijk verschillen van regelmatig tot zeer onregelmatig. Marmer wordt vaak gebruikt voor toepassingen in de bouw: vloeren, trappen, schouwen.

Kalksteen
Steensoort met attractieve kleurschakeringen, aders en fossiele resten van planten en dieren. Kalksteen is in een grote diversiteit aan kleuren leverbaar.
Deze steensoort wordt veelal gebruikt voor vloeren, schouwen en beelden.

Hardsteen
(Belgisch) hardsteen is een compacte donkere kalksteen. De steen is te kennen aan de typerende blauwgrijze kleur. Van oudsher is hardsteen de meest bekende en gebruikte steensoort in Nederland. Hardsteen wordt vaak gebruikt voor dorpels, schouwen, vloeren.

Basalt
Basalt is een steen met een zeer fijnkorrelig uiterlijk. Basalt is over het algemeen weinig poreus en hard. Basalt wordt toegepast voor vloeren, muurbekleding.

Leisteen
Er zijn heel wat soorten leisteen, afhankelijk van de soort klei waarop ze gevormd zijn. Leistenen zijn sterk gelaagd. Door het natuurlijk splijtoppervlak hebben ze een eerder ruw uiterlijk maar meestal kunnen leistenen ook verzoet worden. Daardoor zijn ze geschikt als vloerbedekking, zowel voor binnen als buiten. Maar ook voor muurbekleding en dakbedekking wordt leisteen gebruikt.